24
jul
08

Knol, de nieuwe wikipedia?

Onder de in Nederland een beetje suffe naam “Knol”, heeft Google een nieuwe service (beta) gelanceerd. De service lijkt op die van Wikipedia en komt er op neer dat het publiek artikelen mag schrijven over welk onderwerp dan ook. Het geeft gebruikers de gelegenheid hun kennis te delen met de wereld. De term Knol staat voor “units of knowledge”.

Verschil met Wikipedia is dat de informatie door lezers beoordeelt kan worden en dat er meerdere artikelen over hetzelfde onderwerp geschreven kan worden. Daarbij kan de auteur zelf aangeven in welke mate samenwerking met anderen gewenst is.

Inzicht in de waarde van informatie
Google zet in op het inzichtelijk maken van de waarde van de informatie. Dat is bij wikipedia niet altijd het geval, omdat vaak niet duidelijk is wie de informatie toegevoegd heeft. Bij Knol wordt de auteur bij naam en toenaam vermeld en wordt duidelijk welke “expert”-relatie hij of zij heeft met het onderwerp.

Mijn eerste indruk is dat het echt om een beta-project gaat. Het idee spreekt me wel aan, niet ter vervanging, maar naast Wikipedia. Het komt tegemoet aan de mensen die bezwaar hebben tegen de theorie van “the knowledge of the masses”. Overzichtelijk gepresenteerd vind ik het echter nog niet. Dat er een markt voor is, daar ben ik wel van overtuigd. Of dit de manier is, nog niet.

Site: Knol

Advertenties

0 Responses to “Knol, de nieuwe wikipedia?”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


Mijn Twitter updates

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Categorieën

mijn foto's

Blog Stats

  • 19.050 hits
Advertenties

%d bloggers liken dit: