05
Jun
08

Multitouchtechnieken, een optie voor bibliotheken?

Woensdagavond 4 juni was een groep prominenten uit het Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheekwereld bijeen tijdens een workshop over multitouchtechnieken. De workshop, geïnitieerd door Thom Schuitenmaker en georganiseerd door SOCO Amsterdam leidde tot veel hilariteit. Want wat is er nou leuker dan met z’n allen tegelijk een computer te bedienen. Sociaal computeren zou je eigenlijk kunnen stellen. De computer heeft de vorm van een tafel waar je met meerdere mensen omheen kunt zitten. Je kunt tegelijkertijd door middel van vingerbewegingen de geprojecteerde beelden op het tafelblad manipuleren. En het leuke is dat je het met al je vingers kunt doen en eindelijk verlost bent van die ellendige muis.

Toepassingen
Multitouchtechnieken zijn niet nieuw. Er zijn heel wat onderzoeken en testen geweest in de afgelopen jaren. Bekend is de Microsoft ‘surface’. en natuurlijk de interface van de iPhone en de MacBook Air. Het probleem ligt echter in de toepassingen. Er is nog niet veel software op de markt die gebruik maakt van deze technieken. Soco is zich met name daarop aan het richten. Zo hadden ze bijvoorbeeld een Nieuwstafel gemaakt waarop Rss-feeds getoond werden en via Flickr bijbehorende foto’s getoond werden. Meerdere mensen konden de feeds manipuleren en de foto’s vergroten en verkleinen. De uitdaging bij dit soort zaken is natuurlijk de toegevoegde waarde van de multitouchtechnieken. Nu is het vooral grappig, maar voegde het weinig toe. De Rss-feeds hadden ook via een touchscreen bekeken kunnen worden. De potentie werd echter wel duidelijk gemaakt. Echt interessant wordt het als er meer technieken gecombineerd gaan worden. Denk dan aan integratie van Bluetooth en Rfid.

In de bibliotheek?
We waren er dus om na te denken over toepassingen in de bibliotheek. Ralph Das (zoon van) gaf in zijn presentatie een aantal voorzetten. Koppeling van content van het streekarchief met beelden en informatie, samen met de kaart van de stad. Koppeling van lezersprofielen. Een audio-visuele grabbelbox. Visuele metadata zichtbaar maken door een boek met een Rfid-label op tafel te leggen en daar extra informatie bij te tonen (bijvoorbeeld van YouTube, Librarything, Bol.com etc…). Een fysieke mash-up eigenlijk. Een interactieve kliedermuur. Interactief schaakbord. Een multiuser Aquabrowser.

En verder…
Het klinkt allemaal erg veelbelovend, maar er moet nog veel voor bedacht worden. Dat wil deze groep bibliotheken graag oppakken. In kleiner comité zal het project opgepakt gaan worden en doorontwikkeld worden. ProBiblio zal daarbij zorgen voor ondersteuning, facilitering en gedeeltelijke financiering. Als eerste zal gekeken worden naar de Nieuwstafel van de bibliotheek Rotterdam, het project dat de ProBiblio-innovatieprijs ontving.

Advertenties

4 Responses to “Multitouchtechnieken, een optie voor bibliotheken?”


 1. juni 6, 2008 om 10:05 pm

  Mooi verslagje en een erg leuk filmpje.
  grtz. Jan

 2. 2 tgaatgoed
  juni 12, 2008 om 9:13 am

  Geweldig, ik wil voortaan op deze manier afdelingsoverleg. Kunnen de niet-prominenten uit NH-ZH deze toepassing ook ergens bekijken?

 3. 3 kamer216
  juni 12, 2008 om 9:59 am

  Jazeker. Iedereen kan er mee spelen bij Soco, Bloemstraat 162, Amsterdam (Parallelstraat van de Rozengracht) http://www.socoamsterdam.nl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Mijn Twitter updates

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Categorieën

mijn foto's

Blog Stats

 • 19,037 hits
Advertenties

%d bloggers liken dit: