29
Mei
08

Having Aaron for lunch…

Afgelopen dinsdag ontving ProBiblio een bijzondere gast, Aaron Schmidt, bibliothecaris en bibliotheektrendwatcher uit Portland (Oregon, USA. Samen met DOK Delft werd hem een librarysightseeing tour aangeboden in ruil voor een inspirerend verhaal voor het personeel van ProBiblio. En een inspirerend verhaal werd het!

Centraal in Aaron’s verhaal stond de gebruiker en hoe wij bibliotheken ons best moeten doen om die gebruiker aan ons te binden met uitdagende, relevante, simpele en nuttige diensten. Neem de gebruiker serieus en luister naar ze. Geef ze een stem in jouw bibliotheek, laat ze een bijdrage leveren en maak dat zichtbaar. De praktijk is maar al te vaak het tegenovergestelde. Koester je gebruiker, ze zijn je belangrijkste bezit. En wie daar nog aan twijfelde werd door Aaron overtuigd met tenenkrommende voorbeelden uit de praktijk.

Let’s be user-centered
Zijn irritaties waren o.a.: niet te begrijpen catalogusschermen, bibliothecarissen achter een bureau, verbodsbordjes en vooral die handgeschreven blaadjes, dichtgetimmerde publiekspc’s, bibliotheeksites de niet terug te vinden zijn en het weinig open en prettige karakter van de bibliotheek.

Zijn oplossingen: People have a say, are featured and are connected. Dus personaliseer en geef de gebruiker de mogelijkheid hun mening te geven, te participeren en onderling te communiceren. Geef ze aandacht! People are doing librarythings online for fun! Mensen zetten foto’s en video’s online en voorzien ze van trefwoorden, helpen elkaar in communities, schrijven recensies en geven elkaar tips. Allemaal bibliotheekwerk! Waarom bieden bibliotheken hen die mogelijkheid dan niet? Het gaat daarbij allang niet meer om technologie, dat is voor velen al lang geen drempel meer. Het gaat er om dat je je gebruikers een gevoel van community geeft, een plek waar ze graag naar toe gaan om gelijkgezinde te ontmoeten. En tot slot was zijn opdracht: doe een usability-onderzoek en leef je in je gebruiker!

Aan het werk!
De boodschap kwam aan. Ik kreeg veel enthousiaste reacties op zijn verhaal. Eén van onze collega’s merkte daarbij terecht op “dat wij als PSO heel snel, heel goed en heel creatief moeten nadenken hoe we de bibliotheken kunnen ondersteunen in die snelle digitale ontwikkeling. Het gaat heel snel.”

Sinds het verhaal van Aaron kan ik niet meer gewoon over de stoep lopen en zie elk ingesleten pad door bossages en grasvelden als user-generated content… Weg van de gebaande wegen, anders doet de gebruiker het wel! En als je die niet snapt dan wil ik het je nog één keer uitleggen.

Lees meer over zijn ideeën en bekijk zijn presentaties op www.walkingpaper.org. Bekijk de foto’s.

Thanks Aaron, you were inspiring!

Advertenties

3 Responses to “Having Aaron for lunch…”


 1. juni 2, 2008 om 7:09 pm

  I had a really great time! Thanks for having me to talk.

 2. 3 Rob
  juni 3, 2008 om 1:40 pm

  Mooi verslag, K216. Aaron’s enthousiasme mist z’n uitwerking niet. En mooie foto’s ook.
  Een betere vertaler van de 23Dingen boodschap kon er niet op bezoek komen in Hoofddorp.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Mijn Twitter updates

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Categorieën

mijn foto's

Blog Stats

 • 19,037 hits
Advertenties

%d bloggers liken dit: