20
Mrt
08

Pandora voor boeken

In 2003 besloten de makers van Booklamp.org een systeem te ontwikkelen dat boeken beoordeelt op hoeveelheid dialoog, zinsbouw, taalgebruik en stijlvorm. Aan de hand van die informatie zeggen ze te kunnen bepalen of een lezer te maken heeft met een kasteelroman of een literaire pil voor een lange treinreis.


Booklamp.org, dat voorlopig nog in bètafase verkeert, wil nog meer informatie vergaren door zijn gebruikers te vragen rapportcijfers te geven aan dialoog, beschrijving en actieniveau. Met die cijfers en de boekanalyse denken de programmeurs boeken aan te kunnen raden die naadloos aansluiten bij de smaak van een boekliefhebber. Voorlopig gebruiken ze het beoordelingssysteem van Amazon.com om de resultaten te verfijnen, maar uiteindelijk moet het project geheel onafhankelijk van dit soort recensies opereren.

De website vergelijkt zichzelf met Pandora.com, een webapplicatie die radiostations samenstelt uit een reusachtige muziekdatabase aan de hand van de muzieksmaak van een gebruiker. Zo ver is Booklamp.org nog lang niet; op dit moment telt de database 179 titels, waarbij dertigduizend scènes en zevenhonderdduizend datapunten zijn verzameld. Als het project van kans van slagen heeft, moet de database “tenminste een miljoen boeken tellen”, zegt een van de Booklamp-bouwers tijdens een demonstratiefilmpje.

De ‘boekwetenschappers’ hebben een forum geopend waar ze raad inwinnen van hun gebruikers en waar nieuwelingen zich kunnen registeren om Booklamp uit te proberen. De eigenaren weten nog niet goed of ze moeten samenwerken met een grote boekendatabase of dat ze grote investeerders moeten zoeken die het project van de grond krijgen.

Bron: ZDnet

Advertenties

1 Response to “Pandora voor boeken”


  1. maart 22, 2008 om 4:14 am

    Interessant project. De moeite waard om in de gaten te houden!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Mijn Twitter updates

Oeps: Twitter reageert niet. Wacht svp een paar minuten en ververs deze pagina.

Categorieën

mijn foto's

Blog Stats

  • 19,037 hits
Advertenties

%d bloggers liken dit: